Nieuws

14 mei 2025

’t Kabouterhuis ontvangt jubileumpenning van wethouder Jeugdzorg

De gemeente Amsterdam heeft MOC ’t Kabouterhuis vereert met het uitreiken van een jubileumpenning voor ons tachtigjarige bestaan. Wethouder Marjolein Moorman van Jeugdzorg reikte de penning uit tijdens het symposium Vroege Interventie loont op 13 mei jl. aan directeur-bestuurder Lilian Tham (rechts) en voorzitter van de Raad van Toezicht, Marijke Vos (midden). Dit symposium was georganiseerd voor het jubileum en ter afscheid van directeur-bestuurder Tham na tien jaar.

Moorman: “Al 80 jaar zetten de mensen van ’t Kabouterhuis samen de schouders eronder, voor stad en voor de samenleving. Maar natuurlijk vooral voor al die duizenden kinderen en hun ouders die in ’t Kabouterhuis een plek hebben gevonden die ze aandacht geeft, passende zorg en vooral ook perspectief op een kansrijk, gezond en gelukkig leven. En dat is onbetaalbaar.”

Deze grote verrassing vormde het hoogtepunt van een zeer geslaagd symposium. Een middag, zoals Lilian Tham het omschreef, voor inspiratie en ontspanning. Na haar introductie waarin zij vertelde over de geschiedenis van ’t Kabouterhuis en haar tien jaar als directeur-bestuurder, namen vervolgens sprekers Frederike Scheper, Arne Popma, Brit Broekman en Carlijn de Roos de zaal mee in de wereld van de vroege interventie. Zo werd verteld over wat de Infant Mental Health visie nu precies inhoudt, de rol van mentale gezondheid tijdens de levensloop, hoe met transdisciplinaire samenwerking (aanstaande) moeders en hun kinderen geholpen kunnen worden en de succesvolle resultaten van traumabehandeling bij zeer jonge kinderen. Al deze onderwerpen en sprekers kwamen vervolgens nog eens terug in een panelgesprek met wethouder Marjolein Moorman.

De inhoudelijke bijdragen werden omlijst door prachtige optredens van de talenten van het Lucia Marthas Institute of Performing Arts. Een enorme groep dansende kabouters, een Disney-medley en een indrukwekkende dans waarbij de oplichtende armen van de dansers woorden uitbeeldden zijn slechts een kleine greep uit het repertoire dat de studenten van Lucia Marthas tijdens het symposium lieten zien.

Aan het einde van de middag was het dan toch echt tijd voor afscheid. Als dank voor haar inzet ontving Lilian Tham van ’t Kabouterhuis een bijdrage aan het Sulawesiproject, wat zich inzet voor goede GGZ voor kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden. En hoewel haar familie hoopte dat er weinig kabouters mee naar huis zouden gaan, kreeg Lilian ook een prachtige grote plaat waar zij zelf als kabouter op afgebeeld stond. Toen ze na het ontvangen van de cadeaus het woord wilde nemen, schoot ze vol. De volle zaal reageerde hierop met een staande ovatie. Zich half afvragend waarom zij eigenlijk wegging, sloot Lilian de middag vervolgens af met een dankwoord. ’t Kabouterhuis kan terugkijken op een leuk en informatief symposium en een prachtig afscheid voor een bevlogen bestuurder.

lees verder...
13 mei 2025

Afscheidsinterview Lilian Tham In Het Parool

Na ruim tien jaar stopt Lilian Tham (61) als directeur van ’t Kabouterhuis, dat hulp biedt aan kinderen in de knel. De jeugdzorg staat altijd onder druk, maar het afgelopen decennium was door corona en lange wachtlijsten extra zwaar. Tham blikt in dit afscheidsinterview terug op die tijd.

Als kinderen voor het eerst een afspraak hebben in ’t Kabouterhuis, dan verwachten ze een popperig huisje met, nogal wiedes, kabouters. Beteuterd staan ze dan in de grote ontvangsthal van een functioneel pand aan de Amsteldijk, vertelt directeur Lilian Tham (61), die na ruim tien jaar afscheid neemt.

’t Kabouterhuis behandelt en diagnosticeert kinderen in de knel. Dat kunnen kinderen zijn met een trauma of met een hechtingsstoornis. Kinderen met adhd of autisme komen hier ook. ’t Kabouterhuis is dus geen paddenstoel met raampjes, maar een instelling met vier vestigingen in Amsterdam, vijf in de regio, negen psychiaters in vaste dienst en opvanglokalen die toegerust zijn op de kinderen tot zeven jaar die extra aandacht nodig hebben in hun ontwikkeling.

Máár, zo zegt Tham, aan geknutselde kabouters is geen gebrek. Ze wijst naar een vitrine waar ze in rijen staan opgesteld. Kabouters met een dikke neus en een puntmuts, van klei of gips. Wie erop gaat letten, ziet ze overal in het pand. Tham heeft het thuisfront moeten bezweren dat er geen kabouter mee naar huis gaat.

Medisch orthopedagogisch centrum ’t Kabouterhuis viert dinsdag met een symposium in het DeLaMar Theater zijn tachtigjarig bestaan. Tegelijkertijd is er een afscheidsreceptie van Lilian Tham, jeugdpsychiater en directeur van ’t Kabouterhuis. Ze wil voor haar pensioen graag nog één keer iets anders doen. Wát, is nog ongewis. Ze blikt terug op tien roerige jaren, waarin ze geregeld in de media aandacht vroeg voor de positie van kwetsbare kinderen – bijvoorbeeld de honderden kinderen met een ernstige stoornis of beperking die noodgedwongen thuis zitten te wachten op een plek bij de gespecialiseerde opvang.

Bij ’t Kabouterhuis, dat jaarlijks circa 2300 kinderen helpt, is de wachttijd tot de intake minimaal een halfjaar. Er is een wachtlijst van ruim honderd kinderen.

U bent zelf tien jaar geleden begonnen als directeur. Was de druk toen net zo hoog als nu?

“Nee, die was een stuk minder. De decentralisatie was net ingegaan – in januari 2015. Dat betekende dat de hele financiering van de jeugdzorg bij de gemeenten werd gelegd. Dus de vraag was toen vooral: hoe gaan we dat met zijn allen doen? Er werd tegelijkertijd bezuinigd op het budget, dus er was ook druk: hoeveel geld hebben we? En krijgen we daar de wachtlijsten mee weggewerkt? Maar de echt grote druk kwam na covid.”

Waar kwam dat door?

“Het is een combinatie van factoren. We zagen kinderen die door de lockdowns en schoolsluitingen in de coronatijd te weinig contacten hebben gehad met andere kinderen. Maar er is nog iets anders: de problemen waar de kinderen mee komen, zijn complexer. Er zijn meer kinderen met ggz-problemen. Daar heb je specialisten voor nodig die daar echt voor zijn opgeleid, zoals psychologen en psychotherapeuten.”

“De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van jonge kinderen, bijvoorbeeld met het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. Huisartsen en jeugdartsen, iedereen is daardoor oplettender. Opvallend gedrag wordt eerder gesignaleerd. Kinderen worden dus eerder bij ons aangemeld. Dat wordt ons door ambtenaren niet altijd in dank afgenomen. ‘Jullie creëren je eigen werk door vroeg te signaleren’, zeggen ze dan. Dan zeg ik: dat zeg je ook niet bij borstkanker. Als je vroeg signaleert, ben je er vroeg bij en slaat een behandeling beter aan. Dat is bij borstkanker zo, maar bij jonge kinderen met een trauma is dat niet anders.”

Wat merken jullie van de nasleep van covid?

“Wij zien jonge kinderen tot zeven jaar, maar ook bij hen zien we soms nog een achterstand in de taal-spraakontwikkeling. Ik denk dat dit ook voor een groot deel het gevolg is van de schermtijd die tijdens corona enorm is toegenomen. Dat effect zien we bij kinderen bijvoorbeeld als ze minder sociaal vaardig zijn. Dat ze niet goed weten hoe ze met een ander kind moeten spelen. Maar ouders zijn net zo erg, hoor. Kijk maar op straat. Negen van de tien ouders achter een kinderwagen loopt met oortjes in.”

Waarom is dat erg?

“Omdat je niet de aandacht hebt voor je kind. Als je naar je telefoon kijkt, verstart het gezicht. Het wordt uitdrukkingsloos. Kinderen raken daarvan in de war, want: ‘Net hadden we nog zo’n leuk contact, en nu ben je er ineens niet meer.’ En dat doen wij ouders dus de hele dag door. Kijk maar eens in de speeltuin. Die ouders zitten allemaal vastgeplakt aan hun telefoon.”

Wat doen jullie om de wachtlijsten tegen te gaan?

“We werken in Amsterdam beter samen, waardoor er dingen van de grond komen die er drie jaar geleden nog niet waren. We doen meer met groepsbehandelingen. En onze mensen komen op de reguliere kinderopvang en op scholen om trainingen te geven. Maar als je nieuwe dingen wil ontwikkelen, moet je ook voldoende mankracht hebben. Dus je moet er wel extra personeel voor inzetten, wat ingewikkeld is met het huidige personeelstekort in de zorg.”

En dan zie je dat er honderden kinderen thuis zitten met vaak ook radeloze ouders. Wat betekent dat voor die gezinnen?

“Wat veel mensen zich onvoldoende realiseren is dat je voor deze kinderen heel moeilijk een oppas kan vinden. Op een groep van zes kinderen zitten bij ons twee orthopedagogisch medewerkers en vaak nog een stagiair. En dan nóg hebben ze hun handen vol. Daar komt nog iets bij. We zien dat ouders vaak zelf ook nog problemen hebben. Als je net ontslagen bent, dan heb je geen ruimte in je hoofd om ook je kinderen nog aandacht te geven. Je moet voor hen eten kunnen kopen, dat is al stress genoeg. Dat komt dan nog boven op een kind dat veel aandacht vergt.”

Hoeveel procent van de gezinnen die hier komen, heeft sociaal-maatschappelijke problemen?

“We hebben het ooit geturfd en toen kwamen we op een derde tot de helft van de ouders. Het is echt niet zo dat we alleen maar multiprobleemgezinnen hebben, maar een groot deel heeft hulp nodig die wij bij ’t Kabouterhuis niet kunnen bieden. Problemen van de ouders hebben direct effect op de ontwikkeling van een kind. We hebben veel voorbeelden. Tijdens corona kregen we best vaak kinderen hier met van die kapot gewassen handjes door de desinfecterende zeep. Wij praten veel met de ouders, dus we zien het vrij snel als een ouder een dwangstoornis zoals smetvrees heeft. Kinderen kunnen bang worden om met vieze schoenen op de deurmat te staan. Ze vrezen iets verkeerd te doen, gaan op hun tenen lopen en draaien vast. Wij kunnen die ouders niet behandelen. Maar ze hebben wel hulp nodig. Maar ook in de ggz voor volwassenen zijn wachtlijsten.”

Kan de gemeente iets doen?

“Ik denk dat je hier harde politieke keuzes moet maken. Ik zou deze ouders voorrang geven op bijvoorbeeld ggz-zorg, op schuldsanering en eventueel een woning. Want als je ouders helpt, help je tegelijkertijd de kinderen. En kinderen kunnen niet wachten. Zij zijn in ontwikkeling, alles wat ze missen haal je niet meer in. Nu moet je extra in deze jonge gezinnen investeren, zodat de thuissituatie stabieler wordt, maar dat betekent ook dat deze kinderen over een paar jaar minder hulp nodig hebben. Het is preventief. En ja, het betekent ook dat iemand anders langer op de wachtlijst staat, maar ik vind dat je die pijnlijke keuze moet maken.”

Dit artikel verscheen in Het Parool van 12 mei 2025.
Copyright: Het Parool, beeldrecht: Nina Schollaardt

Over de auteur: Malika Sevil werkt 25 jaar voor Het Parool. Ze schreef veel over gezondheidszorg, ook deed ze verslag van de coronacrisis. Sinds 2022 schrijft ze over kansenongelijkheid, armoede en de kloof.

lees verder...
8 mei 2025

Lid Raad van Bestuur (profiel bedrijfsvoering en organisatie)

Voor ‘t Kabouterhuis is ADJ op zoek naar een bevlogen, inspirerende, verbindende en samenwerkingsgerichte bestuurder met een stevige achtergrond in bedrijfsvoering. Ben jij een strategisch denker met hart voor de jeugdzorg? Loop jij warm voor complexe bedrijfsmatige uitdagingen in een dynamisch speelveld? Wil jij bijdragen aan de maatschappelijke opgave en ontwikkeling van deze organisatie? We maken graag kennis met je!

Functieomschrijving

Als bestuurder bij MOC ’t Kabouterhuis speel je een cruciale rol in de realisatie van hoogwaardige jeugdzorg voor het jonge kind. Dat doe je door samen met de Bestuurder Zorg te staan voor – en te werken aan – de kwaliteit van zorg en innovatie binnen de organisatie, alsmede de bedrijfsvoering, financiën en organisatieontwikkeling. Vanuit de door jullie beiden gedragen rol als boegbeeld van MOC ’t Kabouterhuis verbinden jullie de organisatie tevens met interne en externe stakeholders waarbij je inspeelt op het constant veranderende werkveld en je stuurt op de maatschappelijke opgave. Jullie stellen kaders op en geven vertrouwen aan de medewerkers. Samen zorgen jullie voor verbinding, duidelijkheid en effectiviteit.

Je herkent je in de volgende profielschets:

  • Affiniteit met de jeugdzorg, specifiek het jonge kind;
  • Ruime leidinggevende ervaring en organisatorisch, tactisch en strategisch inzicht;
  • Een verbindende en inspirerende leider met een duidelijke visie op (jeugd)zorg;
  • Visie hebben op de transformatie van de jeugdzorg;
  • Communicatief sterk, omgevingsbewust met een interne en externe oriëntatie;
  • Onderkent het belang van medezeggenschap en geeft ruimte aan professionele autonomie;
  • Een daadkrachtige, energieke en transparante houding.

Ga direct naar de vacature

lees verder...
20 februari 2025

Joost van der Hulst interim bestuurder MOC ’t Kabouterhuis

De Raad van Toezicht van MOC ’t Kabouterhuis benoemt per 1 maart 2025 Joost van der Hulst als interim bestuurder bedrijfsvoering en financiën. Met de komst van Joost wordt continuïteit geboden en kennis toegevoegd totdat het duale bestuur op volle sterkte is. Per 1 juni 2025 start Astrid Rotering als bestuurder zorg en volgt hiermee Lilian Tham op die per 1 mei 2025 ’t Kabouterhuis verlaat.

Joost van der Hulst (1962) is een ervaren bestuurder op het gebied van bedrijfsvoering en financiën. De afgelopen negen jaar was hij werkzaam als bestuurder bij Jeugdbescherming west.

De Raad van Toezicht ziet er naar uit de komende maanden met Joost samen te werken. De Raad van Toezicht  start tevens de werving en selectie voor een vaste bestuurder bedrijfsvoering en financiën.

 

 

lees verder...
10 februari 2025

Astrid Rotering nieuwe bestuurder MOC ’t Kabouterhuis

De Raad van Toezicht van MOC ’t Kabouterhuis benoemt per 1 juni 2025 Astrid Rotering als bestuurder zorg. Astrid volgt hiermee Lilian Tham op die per 1 mei 2025 ’t Kabouterhuis verlaat.

Astrid (1966) heeft veel ervaring in de jeugdzorg en is tien jaar werkzaam als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Jeugdbescherming west.

Marijke Vos, voorzitter Raad van Toezicht van ’t Kabouterhuis: “We krijgen met de komst van Astrid Rotering een zeer ervaren bestuurder met een grote passie voor de jeugdzorg. Zij volgt Lilian Tham op, die wij zeer dankbaar zijn voor haar tien jaar lang durende betrokkenheid en inzet voor ’t Kabouterhuis en het jonge kind.”

Dit is de eerste stap naar het vormen van een duaal bestuur. De groei van ’t Kabouterhuis in de afgelopen jaren, de toenemende vraag vanuit de buitenwereld en de landelijke en gemeentelijke ontwikkelingen in het jeugdzorgveld maken dat de Raad van Toezicht van ’t Kabouterhuis besloten heeft twee bestuurders aan te stellen. In overleg met Astrid Rotering gaat de Raad van Toezicht de komende maanden op zoek naar een tweede bestuurder met het profiel bedrijfsvoering.

lees verder...
30 januari 2025

Onderzoek: EMDR-behandeling bij 1,5 – 8 jarigen blijkt veelbelovend

MOC ’t Kabouterhuis deed– in samenwerking met het Amsterdam UMC – onderzoek naar de effecten van EMDR bij jonge kinderen tussen de 1,5 en 8 jaar oud de afgelopen jaren. Ook kinderen kunnen op jonge leeftijd ingrijpende gebeurtenissen meemaken. 20% hiervan ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Zonder behandeling kunnen deze klachten langdurige, negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling.

Uit ons onderzoek blijkt dat EMDR een veelbelovende behandeling is voor jonge kinderen. Binnen het onderzoek kregen 19 kinderen tussen de 1,5 en 8 jaar oud, die verschillende soorten traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt, zes EMDR-sessies van één uur. Uit de resultaten kwam naar voren dat:

✅ 79% van de kinderen na de behandeling niet meer voldeed aan een PTSS-classificatie
✅ Er een sterke afname was van PTSS-symptomen, emotionele problemen en gedragsproblemen bij de kinderen
✅ Er een vermindering was van stress bij hun ouders
✅ Er geen uitval en geen negatieve bijwerkingen van de behandeling waren

Drie maanden na de behandeling bleven deze positieve effecten grotendeels behouden. Ons onderzoek laat zien dat EMDR een veilige, haalbare en effectieve behandeling kan zijn voor jonge kinderen met trauma.

Lees de wetenschappelijke artikelen hierover.

De Roos et al., 2025 – artikel EMDR bij jonge kinderen

Potharst et al., 2024 – EMDR bij baby’s

 

 

lees verder...
Back to top