terug

‘Kinderen-die-opvallen-training’ 15 mei en 14 juni in Leiden!

15 maart 2019

Naar aanleiding van de eerste succesvolle samenwerking met Veilig Thuis, regio Hollands Midden, bieden wij in mei en juni dit jaar wederom onze Kinderen die Opvallen training aan in Leiden. De training is bedoeld voor professionals, werkzaam op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en voorscholen in Leiden en omgeving. Er zijn twee trainingen gepland: woensdag 15 mei 2019 en vrijdag 14 juni 2019. Kosten zijn € 95,- per persoon. Meld je snel aan via academie@kabouterhuis.nl.

De Kinderen-die-opvallen-training

Kinderen die opvallen is een training die vaardigheden op het gebied van signaleren, observeren en verduidelijken van opvallend gedrag bij jonge kinderen versterkt. Daarbij staan ook het voeren van gesprekken met ouders en het zoeken van en verwijzen naar gepaste ondersteuning voor het kind centraal. Ook het onderwerp kindermishandeling wordt in de training behandeld.

MOC ’t Kabouterhuis

Medisch Orthopedagogisch Centrum ’t Kabouterhuis helpt gezinnen met jonge kinderen (0-7 jaar) met een ontwikkelingsachterstand, opvoedingsproblemen en/of met psychiatrische problemen. We zijn de specialist op het gebied van jeugdhulp en GGZ aan het jonge kind en hun ouders. Hulp verlenen we bij het gezin thuis, op het kinderdagverblijf, op school of op één van onze negen locaties in Amsterdam, Hoofddorp, Amstelveen, Uithoorn en Leiden.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Iedereen die zich zorgen maakt over de veiligheid en het welzijn van kinderen, volwassenen en ouderen kan advies vragen of een melding doen. Veilig Thuis biedt zelf geen hulpverlening, maar maakt een inschatting van de ernst van de gemelde zorgen en zorgt dat er hulp wordt ingezet.

Inhoud van de training

De training is opgebouwd uit drie delen:

  • Signaleren

Wat is opvallend gedrag? Hoe herken je ‘niet-pluis gevoelens’ en wat zijn dan vervolgstappen? Hoe observeer je, waar let je op en welke afwegingen maak je? Bij signalen van verwaarlozing of een onveilige thuissituatie volg je de stappen van de Wet Meldcode kindermishandeling.

  • Gedrag op de groep

Je leert hoe je op een positieve manier om kunt gaan met ingewikkeld gedrag bij kinderen op de groep. Er wordt aandacht besteed aan het interpreteren van gedrag, je krijgt verdiepende kennis over de ontwikkeling van kinderen en de oorzaken van gedrag en je leert over bewustwording van je eigen rol in het interactieproces en hoe je dit kunt beïnvloeden.

  • Gesprekken met ouders

Je versterkt met deze training ook jouw gespreksvaardigheden. Met behulp van diverse interactieve oefeningen raak je vertrouwd met het voeren van (lastige) gesprekken met ouders, met als belangrijkste onderwerp het opvallende gedrag van hun kind.

Trainingsmethode

Uitwisseling en leren van elkaar zijn uitgangspunt bij deze training. De lesstof wordt middels een PowerPointpresentatie behandeld. Daarnaast worden praktijkvoorbeelden door de deelnemers ingebracht en besproken. Uiteraard wordt de inhoud van de programma’s afgestemd op de vraag van de deelnemers.

Inschrijven

Stuur een email naar academie@kabouterhuis.nl met daarin je naam, telefoonnummer, de naam van de kinderopvangorganisatie waar je werkt en de datum waarop je wilt meedoen. Wij nemen dan contact met je op om je inschrijving te bevestigen en administratief af te handelen.

Vragen?

Neem met vragen contact op met de Jonge Kind Academie van ’t Kabouterhuis via academie@kabouterhuis.nl of bel 020 5171 316. Wij verzorgen ook in-company trainingen op maat. Vraag naar de mogelijkheden.

Voorwaarden

Door je in te schrijven voor de training ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

Deel dit op:
terug
Back to top