Sociale vaardigheidstraining – De Rupsenclub

De Rupsenclub is een sociale vaardigheidstraining voor kinderen van 4 tot 7 jaar. De training bestaat uit acht bijeenkomsten van anderhalf uur. Medewerkers van ’t Kabouterhuis geven de training in een kleine groep van acht kinderen.

De training

De Rupsenclub is voor jonge kinderen die wat extra oefening kunnen gebruiken in contact met andere kinderen. Die weerbaarder kunnen worden of wat meer vertrouwen nodig hebben in zichzelf en in de omgang met andere kinderen. De lessen worden spelenderwijs aangeboden. Er is een programma met wekelijks dezelfde opbouw en een duidelijke structuur. De kinderen krijgen na elke bijeenkomst een brief mee naar huis waarin beschreven staat waar we mee bezig zijn geweest tijdens de training. Daarnaast krijgen de kinderen elke week een opdracht voor thuis mee, zodat daar ook geoefend kan worden.

In de training staan verschillende onderwerpen centraal. Tijdens de eerste twee bijeenkomsten staan de basisemoties centraal: eerst blij en boos, daarna bang en verdrietig. De andere bijeenkomsten zijn gericht op samenwerken en –spelen, hulp vragen, vragen of je mee mag doen, omgaan met grenzen en zeggen dat je iets niet wilt, omgaan met plagerijen.

Programma

  • We geven de training in Uithoorn, kinderen uit Amstelveen kunnen ook meedoen.
  • De laatste keer duurt de les een half uur langer. We vieren dan het laatste half uur een feestje met kinderen en ouders. De kinderen krijgen dan een diploma.

Praktische informatie

  • Voor de training hebt u een verwijzing nodig. Woont u in Amstelveen of Aalsmeer dan kunt u een verwijzing voor specialistische jeugdhulp vragen aan de huisarts of bij het Sociaal Loket. Woont u in Uithoorn dan kunt u contact opnemen met de intern begeleider van de basisschool van uw kind. Deze regelt de verwijzing dan via de schoolarts of schoolmaatschappelijk werker.
  • Voordat de training begint, neemt één van de trainers contact met u op voor de aanmelding. We bekijken dan de hulpvraag en schrijven uw kind definitief in. Voor de start van de training organiseren we een ouderochtend voor alle ouders, met verdere informatie.
  • Er zijn voor ouders geen kosten verbonden aan de Rupsenclub.
  • In elke les is er een moment met drinken en een koekje. Kinderen hoeven zelf geen eten of drinken mee te nemen. Alleen indien er sprake is van allergie of dieetwensen vragen we u dat aan ons door te geven.

Contact

Voor informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het intake team op de diverse locaties.

 

 

 

Deel dit op:
Back to top