Training Traumasensitief werken met jonge kinderen

Steeds meer (zorg)professionals krijgen te maken met getraumatiseerde kinderen. De oorzaak van trauma kan verschillend zijn; vluchtelingen, huiselijk geweld, armoede. Getraumatiseerde kinderen voelen zich vaak lang na de traumatische ervaringen nog onveilig. Veel van hun vaak negatieve gedrag komt daar uit voort en ze kunnen zich daardoor niet optimaal ontwikkelen. Zorg- en onderwijsprofessionals kunnen deze negatieve spiraal doorbreken en veel voor deze kinderen betekenen door traumasensitief te werken.

Tijdens deze training vergroten deelnemers hun kennis en vaardigheden om effectief te kunnen zorgen voor getraumatiseerde kinderen en opvoeders daarin te coachen. Er wordt o.a. ingegaan op: soorten trauma, effecten van trauma op de hersenontwikkeling, door een traumabril naar kinderen kijken, een veilige plek creëren, omgaan met gevoelens en gedrag, verbindingen en herstel.

De training bestaat uit twee dagdelen. Tussen de lesdagen zitten ongeveer drie weken, zodat de deelnemers met het geleerde aan de slag kunnen en deze praktijkervaring meenemen naar de tweede les.

Leerdoel
Deelnemers leren wat de impact is van trauma op de ontwikkeling en het gedrag van getraumatiseerde kinderen. Zij krijgen de kennis en vaardigheden die nodig zijn om:

 • Gepast te reageren op de gedragsmatige en emotionele uitdagingen van getraumatiseerde kinderen.
 • Getraumatiseerde kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde verbindingen.
 • Getraumatiseerde kinderen te helpen om strategieën te ontwikkelen die nodig zijn om op te groeien tot gezonde en goed functionerende volwassenen.
 • Voor zichzelf te zorgen en steun te krijgen van en te zoeken bij anderen.
 • Opvoeders te coachen in bovenstaande vaardigheden.

Doelgroep
Alle professionals die werken met jonge kinderen en hun ouders, waarbij sprake is/kan zijn van trauma.

Programma
Dagdeel 1

 • Verschillende soorten trauma
 • De gevolgen van trauma
 • Een veilige plek creëren
 • Omgaan met gevoelens en gedrag

Dagdeel 2

 • Verbindingen en herstel
 • Hoe word je een pleitbezorger van het kind?
 • Voor jezelf zorgen

Accreditatie
Accreditatie wordt op verzoek van de opdrachtgever aangevraagd. Bijvoorbeeld bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), NIP en NVO, Kwaliteitsregister Verloskundigen KNOV, Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden/Kenniscentrum Kraamzorg, Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden, Accreditatie Bureau Socale Geneeskunde (jeugdgezondheidszorg).

Praktische informatie
De training is in-company, met twee trainers en voor een groep van maximaal 16 deelnemers. Kleinere of grotere groepen zijn bespreekbaar. 

Een training op maat
De wens van de opdrachtgever staat centraal. De training kan bijvoorbeeld ook korter of juist langer of in een andere vorm is ook een mogelijkheid. Ook voor andere onderwerpen op het gebied van het jonge kind kun je bij ons terecht. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en een aanbod op maat.

Meer informatie en aanvragen offerte
Mail naar jongekindacademie@kabouterhuis.nl of bel ons via 020 5171 316. Of vul dit contactformulier in en dan nemen wij contact met jou op.

Deel dit op:
Back to top